Η Μεσόγειος φλέγεται! - Άντε και στα δικά μας!

31/01/2011


Στην Αίγυπτο έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, μετά την εντυπωσιακή εξέγερση του αιγυπτιακού λαού. Σύμφωνα με τα διεθνή και τα ελληνικά μέσα, στην Αίγυπτο επικρατεί σκηνικό απόλυτης αναρχίας και τώρα γίνεται αντιληπτό από όλους πως όλα αυτά τα χρόνια οι Αιγύπτιοι προσποιούνταν μεν τους πιστούς μουσουλμάνους αλλά στην πραγματικότητα ήταν αναρχικοί και είχαν κρυμμένα μέσα στο Κοράνι τα βιβλία του Προυντόν, του Κροπότκιν και του Μπακούνιν.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, ο Χόσνι Μουμπάρακ έδωσε εντολή να διακοπεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη την Αίγυπτο, αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Αιγύπτιοι να κατεβάσουν καμιά ξένη ταινία ή να δουν καμιά τσόντα, οπότε δεν είχαν κανένα λόγο να κάτσουν στα σπίτια τους - βγήκαν λοιπόν στους δρόμους για να κάνουν καμιά τσάρκα, είδαν τους διαδηλωτές και αποφάσισαν να εξεγερθούν κι αυτοί επειδή είναι ωραία φάση η εξέγερση και δεν τους συμβαίνει και πολύ συχνά. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και τα κινητά τηλέφωνα, με συνέπεια όλοι οι Αιγύπτιοι να αναγκαστούν να βγουν έξω και να ψάχνουν σαν τρελοί τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους και τις γκόμενές τους. Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους και η εξέγερση να γιγαντωθεί.

Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ τρομοκρατήθηκε από την εξέγερση των Αιγυπτίων και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, για να χωθούν οι Αιγύπτιοι στα σπίτια τους και να μπορέσει να βγει κι αυτός μια βόλτα να ξεσκάσει. Βέβαια, οι διαδηλωτές δεν πήγαν στα σπίτια τους, οπότε ο Μουμπάρακ αποφάσισε να τους απευθύνει ένα διάγγελμα, ξεχνώντας πως δεν θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν αφού είναι στους δρόμους. Στο διάγγελμά του, ο Μουμπάρακ είπε -μεταξύ άλλων- πως είναι 30 χρόνια στην εξουσία και πως είναι 83 ετών, οπότε πρέπει οι Αιγύπτιοι να κάνουν υπομονή, γιατί πόσα χρόνια θα ζήσει ακόμα; Το πολύ σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια θα τα τινάξει, οπότε θα τον διαδεχτεί ο γιόκας του, θα κυβερνήσει την Αίγυπτο για μισό αιώνα ακόμα, και θα φανεί το μεγαλείο της δημοκρατίας. Οι Αιγύπτιοι δεν συγκινήθηκαν από το διάγγελμα του Μουμπάρακ και συνέχισαν τις διαδηλώσεις, επειδή είναι πολύ ανυπόμονοι άνθρωποι και νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους.

Σαν να μην έφταναν οι νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών, ξέσπασαν και λεηλασίες, αλλά γρήγορα αποκαλύφθηκε πως -όπως συμβαίνει πάντα- τις πιο βαρβάτες λεηλασίες τις είχαν κάνει οι αστυνομικοί. Πάντως, είναι εντυπωσιακό πως το πλιάτσικο αποτελεί είδηση όταν γίνεται κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το πλιάτσικο που κάνουν επί δεκαετίες σε βάρος των λαών οι κυβερνώντες και τα φιλαράκια τους σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου - ανάμεσά τους και η δική μας. Χιλιάδες κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν από τις φυλακές της Αιγύπτου αλλά αυτή είναι μια χαρμόσυνη είδηση, αφού σε μια χώρα που έχει δικτατορία είναι σίγουρο πως οι φυλακισμένοι είναι πιο αθώοι από αυτούς που κυβερνούν.

Η λύση των δύο κρατών έχει θαφτεί από το Ισραήλ και την PLO. Είναι αδύνατο για οποιονδήποτε (ακόμα και για το BBC) να προσποιηθεί ότι μπορεί να υπάρξει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Μία μακρόχρονη οικονομική δυσπραγία σίγουρα θα κατακλύσει την κατεχόμενη Παλαιστίνη, όμως είτε αρέσει στο Ισραήλ είτε όχι θα υπάρξει μια μέρα ένα μοναδικό κράτος στην περιοχή, πιθανότατα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Αυτή είναι η μοναδική εφικτή λύση, πέραν της γενοκτονίας.

Στην Ελλάδα η εξέγερση των Αιγυπτίων αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους πολίτες, επειδή υπάρχει η υποψία πως οι Αιγύπτιοι εξεγέρθηκαν για να αποσπάσουν την προσοχή μας από το πόρισμα για τη Siemens και την αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η είδηση της ύπαρξης αρκετών νεκρών Αιγυπτίων χαροποίησε αρκετούς Έλληνες, αφού θεωρούν όλους τους ξένους υποψήφιους μετανάστες που ονειρεύονται να ζήσουν στην όμορφη χώρα μας και να τη λερώσουν. Για πολλούς Έλληνες, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να σκοτωθούν όλοι οι Αιγύπτιοι και να μείνουν στη χώρα τους.

Στο ΠΑΣΟΚ τρίβουν τα χέρια τους με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, αφού το κόμμα του δικτάτορα Μουμπάρακ ανήκει κι αυτό στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Αν ο Μουμπάρακ εκδιωχθεί από τον αιγυπτιακό λαό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα διαγράψει αυτόν και το κόμμα του από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και έτσι θα είναι ο δεύτερος δικτάτορας -μετά τον Μπεν Άλι της Τυνησίας- που θα πάρει πόδι τον τελευταίο μήνα. Οι Έλληνες σοσιαλιστές ελπίζουν να διαγραφούν όλα τα άλλα κόμματα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ώστε να αναδειχτεί το ΠΑΣΟΚ ως το μόνο σοσιαλιστικό κόμμα στον κόσμο και ο Γιώργος Παπανδρέου ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του παγκόσμιου σοσιαλιστικού κινήματος. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να γίνει εξέγερση και στην Ελλάδα, οπότε τον Παπανδρέου θα τον διαγράψει από τη Σοσιαλιστική Διεθνή κάποιος άλλος δικτάτορας από τους πολλούς που έχουν μαζευτεί εκεί. Πάντως, αυτή δεν είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής - αυτή είναι η Δικτατορική Διεθνής.

Η επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες, αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι τέσσερις τελευταίοι πρόεδροι που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 59 χρόνια προέρχονται από τις τάξεις του στρατού - αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι είναι στρατόκαυλοι.

Ως πιθανός διάδοχος του Μουμπάρακ φέρεται ο Μοχάμετ Ελ Μπαραντέι που έχει βραβευτεί με Νόμπελ, ενώ την εξουσία θα διεκδικήσει και ο Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με Χρυσή Σφαίρα και έχει προταθεί για Όσκαρ. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ενώ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν και οι Αδελφές Μουσουλμάνες.


Άρθρο: πιτσιρίκος

Πηγή: thepressproject.gr