Εξάντας


Η διεθνώς διακεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ "Εξάντας" του Γιώργου Αυγερόπουλου, παρουσιάζει θέματα που αφορούν όλους τους σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες του σύγχρονου «παγκοσμιοποιημένου» κόσμου.

Από το Τόκυο στην Αργεντινή, από το Αφγανιστάν στην Κολομβία, από τη Νότιο Αφρική στο Ιράκ και από την Τσετσενία ως την Αϊτή, η κατανόηση του «άλλου», του «ξένου» και του «μακρινού», αποτελεί για τον Εξάντα το κλειδί για την κατανόηση του «δικού μας», του ελληνικού, του κοντινού και εφήμερου.

Διαρκές στοίχημα του Εξάντα είναι να μιλάει απλά και με σαφήνεια για όσα παρουσιάζονται στην επικαιρότητα αποσπασματικά και συνήθως σβήνουν τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκαν. Μια «απλή ανθρώπινη ιστορία», αποτελεί συχνά το κέντρο ενός συγκλονιστικού και ίσως επικίνδυνου ή απρόσιτου θέματος. Αλλά και την αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι μιας μεγάλης κρίσης, ενός κοινωνικού προβλήματος, μιας αιματηρής αντιπαράθεσης.

Με γραφή κινηματογραφική, με πρωτότυπη μουσική που γράφεται ειδικά για κάθε ένα ντοκιμαντέρ και με ένα καλά δομημένο σενάριο, η ιστορία συνήθως αφήνεται να ξετυλιχθεί μόνη της. Και να δημιουργήσει μία ταινία καταγραφής του παρόντος που πρωταγωνιστές της είναι καθημερινοί άνθρωποι.

Πίσω από κάθε ντοκιμαντέρ, κρύβεται πολύμηνη προετοιμασία. Και η εικόνα που, τελικά, εμφανίζεται στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη οθόνη -αποτέλεσμα της προσπάθειας των 15 νέων ανθρώπων της ομάδας-, αποτελεί μια εξ' ολοκλήρου πρωτογενή παραγωγή, από το πρώτο ως το τελευταίο της καρέ.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Eξάντας είχε αποσπάσει 26 διεθνή βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που διοργανώθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα έχει αποσπάσει εφτά φορές, το τίτλο της καλύτερης σειράς ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση. Από το 2003 προβάλλεται κάθε μήνα στη συχνότητα της ΝΕΤ. Ντοκιμαντέρ της σειράς μεταδίδονται από δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η δουλειά του Γιώργου Αυγερόπουλου και των συνεργατών του τυγχάνει ευρείας αποδοχής από κοινό, δημοσιογράφους και κριτικούς. Έχει δε χαρακτηριστεί πολλές φορές ως cinema activism.

Ο Εξάντας ακόμα πιο ώριμος από ποτέ, θα συνεχίζει να καταγράφει τη σύγχρονη ιστορία του Κόσμου μας. Ενός Κόσμου σκοτεινού, άδικου, όμορφου, άπληστου και πολλές φορές επικίνδυνου. Θα συνεχίζει να τραβά την κουρτίνα που κρύβει τη θέα του ταραγμένου πλανήτη Γη.

H ομάδα του Εξάντα:


Πηγή: exandasdocumentaries.com