Banksy

20/01/2010


Ο Banksy μεγάλωσε στο Bristol της Αγγλίας και ασχολήθηκε με το γκραφίτι τη περίοδο που είναι γνωστή ως "The Great Bristol Aerosol Boom", στα τέλη του 1980. Εκθέτει τα έργα του κυρίως σε δημόσιους χώρους και επιφάνειες όπως τοίχους, δρόμους και γέφυρες. Έχουν βρεθεί έργα του σε διάφορα σημεία του κόσμου όπως στο Λος Άντζελες της Αμερικής, στο φράχτη της δυτική όχθης του Ισραήλ στη Παλαιστίνη και κυρίως στις πόλεις της Αγγλίας όπου είναι η βάση του. Τα θέματα του συνήθως σχολιάζουν καυστικά τα κακώς κείμενα όταν έχουν να κάνουν με ανθρώπινα δικαιώματα, εγκλήματα πολέμου, τέχνη, αλλά και κοινωνικά στερεότυπα.

Τα έργα του πολλές φορές είναι γλυπτά από μέταλλο ή άλλα υλικά που στη συνέχεια εγκαταλείπει σε προεπιλεγμένους δημόσιους χώρους. Ο ίδιος δε πουλάει φωτογραφίες από τα έργα του, όμως κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε δημοπρασία χωρίς τη συγκατάθεση του αλλά με την ανοχή του.

Στις 22 Ιουλίου 2002 στο Λος Άντζελες, η πρώτη έκθεση του Banksy είναι γεγονός και έχει ως τίτλο "Existencilism". Αργότερα ξανά στο Λος Άντζελες μια άλλη έκθεση του, με τον τίτλο "Barely Legal" πού φιλοξενήθηκε σε μια αποθήκη, τράβηξε τη προσοχή όλου του Hollywood καθώς και τις κάμερες των καναλιών, με τους τελευταίους ως συνήθως να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Στη έκθεση του υπήρχε ένας ζωντανός ελέφαντας ζωγραφισμένος με χρώματα (ροζ-χρυσό) και σε σχέδια ίδια με της ταπετσαρίας στου τοίχους ενός μικρού σαλονιού/σκηνικού στο οποίο στεκόταν μέσα το μεγάλο ζώο. Στην ουσία οι δημοσιογράφοι άθελα τους ήταν μέρος του σκηνικού εκθέτοντας το δήθεν ενδιαφέρον τους για τα δικαιώματα των ζώων και αγνοώντας την ουσία για άλλη μια φορά. RSPCA είναι οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη προστασία των ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε η παραμικρή κακοποίηση του ζώου καθώς είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από την ομάδα του Banksy.

Το 2009, ο Banksy που μέχρι σήμερα κρατά μυστική την ταυτότητα καθώς αυτό που κάνει είναι, όπως και ίδιος έχει πει είναι "barely legal", εδραίωσε μια εταιρία με τον ελληνικής καταγωγής Steve Lazarides ως εκπρόσωπο του. Η Pest Control είναι πλέον ο μόνος δικαιούχος στις πωλήσεις έργων του Banksy. Όπως και οι ίδιοι δηλώνουν η εταιρία δε βγάζει κανένα κέρδος και ο αρχικός της σκοπός της ιδρύσεως της είναι για να προστατεύσει αυτούς που πέφτουν θύματα πώλησης απομιμήσεων ή έργων φερόμενων ως Banky. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, το μουσείο του Bristol "Bristol City Museum and Art Gallery" φιλοξένησε περισσότερα από 100 έργα του Banksy και με 8.500 επισκέπτες το πρώτο διήμερο και σε διάστημα 12 εβδομάδων που κράτησε δέχτηκε 300.000.

Για μένα ο Banksy είναι ο Marcel Duchaml της γενιάς μου, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Όντας μόνιμος κάτοικος Αγγλίας πρώτη φόρα που βρέθηκα μπροστά σε έργο του Banksy ήταν το "One Nation Under CCTV".


Άρθρο: Dimios

Πηγή: wikipedia


Φέτος θα βγει στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία του Banksy με τον τίτλο "Exit Through the Gift Shop" και εδώ είναι το trailer.